15.6 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăMagazinVitamina E sau vitamina fertilitatii

Vitamina E sau vitamina fertilitatii

Vitamina E are numeroase calitati si este indispensabila pentru o viata sanatoasa. Vitamina liposolubila indispensabila unei bune stabilizari a membranelor celulare, mentinerii activitatii unor enzime, agregarii plachetelor sangvine si protectiei globulelor rosii impotriva substantelor oxidante (radicali liberi, de exemplu), s-ar parea si ca vitamina E incetineste imbatrânirea celulelor; in sfârsit, lucrari din ce in ce mai numeroase sugereaza ca aceasta vitamina joaca si un rol protector impotriva bolilor coronariene. Termenul de vitamina E grupeaza, in fapt, patru substante denumite tocoferoli: alfa-tocoferolul (cel mai activ), beta-tocoferolul si gamma-tocoferolul (care au o activitate vitaminica mai redusa), si delta-tocoferolul (practic inactiv).


Aporturile nutritionale recomandate sunt de la 3 la 10 miligrame pe zi pentru copil si de aproximativ 12 miligrame pentru adolescent si adult. Sursele alimentare cele mai importante de vitamina E sunt vegetalele (uleiuri si margarine vegetate bogate in acizi grasi polinesaturati, fructe uscate oleaginoase – alune – germeni de cereale, legume verzi), dar si sursele animale (ficat, galbenus de ou). Aceasta vitamina este relativ stabila la caldura, la lumina si in mediu acid, dar foarte sensibila la oxidare in mediu alcalin.


Carenta de vitamina E provoaca diverse boli


In tarile industrializate, carenta in vitamina E este rara si survine in contexte deosebite: copil prematur, subiect afectat de o malabsorbtie digestiva cronica (boala lui Crohn, ablatia ileonului (a 3-a parte a intestinului subtire) sau de o boala genetica (betalipoproteinemie – tulburare a metabolismului lipidelor, mucoviscidioza).


Ea se traduce prin tulburari hematologice (anemie), neurologice (atingere a sistemului nervos central), neuromusculare (miopatie) si oftalmice (alterarea retinei), si se trateaza prin administrarea medicamentoasa de vitamina E. Riscul de hipervitaminoza este foarte slab, aceasta vitamina devenind toxica doar la doze foarte ridicate (de 100 de ori mai mari decât aportul zilnic recomandat). Totusi, este nerecomandabil sa se administreze doze mari subiectilor care urmeaza un tratament cu vitamina K.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS